Čínská firma představila objektiv Laowa 105 mm f/2 STF se 14 lamelami clony

Čínská firma představila objektiv Laowa 105 mm f/2 STF se 14 lamelami clony

Vydáno: 2. 3. 2016
Autor: martinkamin

Říkám to pořád, Asie nás jednou převálcuje. Zde jsou informace o zcela neznámém výrobci objektivů. Podle názvu Laowa STF 105 mm f/2 STF si každý udělá názor, o jaký objektiv se jedná. Portrétní 100mm objektiv s manuální ostřením (jako SAMYANG, který jsme recenzovali třeba pro Canon na Canonklub.cz), světelností f/2 a zamřením na kvalitu pozadí mimo hloubku ostrosti. V článku jsou ukázkové fotografie.

Objektiv Laowa STF 105 mm f/2 STF má být k dispozici v březnu a má se objevit také v Evropě na eBay.com.uk. Jeho kostrukce - to je ta záhada v názvu - je uzpůsobena tak, aby poskytoval fotografovi maximálně ostrý obraz popředí a co nejjemnější vykreslení pozadí mimo hloubku ostrosti, navíc s možností regulovat skokově jeho chrakter.

Objektiv Laowa STF 105 mm f/2 STF

V názvu objektivu je STF - to znamená Smooth Trans Focus. Objektiv se skládá z 11 čoček v 8 skupinách a má 14(!!!)lamelovou clonu. Jak jistě víte, jejich počet se mimojiné podílí na charakteru pozadí. Většinou se očekává, že pozadí mimo hloubku ostrosti má smetanový nádech, klidné rozmazaní hran a přechody barev. Právě na to se objektiv zaměřuje.

Objektiv Laowa STF 105 mm f/2 STF je zcela manuální (clona se nastavuje ručně clonovým kroužkem a ostření se upravuje také samostaným kroužkem - tím vnějším). Třetí krouček - ten prostřední - je určený právě pro změnu charakteru pozadí.

Objektiv Laowa 105 mm f/2 STF kroužek na clonu, ostření a pozadí

Výrobce má stránky v angličtině tady.

Objektiv Laowa 105 mm f/2 STF

Objektiv Laowa STF 105 mm f/2 STF

MTF křivky Objektiv Laowa 105 mm f/2 STF

Podobně fungují i objektivy jiných značek, u kterých můžete regulovat (ale ne plynule) chrakter rozmazaného pozadí, například Minolta AF / Sony 135 mm f/2,8 [T/4.5] STF, Fujinon XF 56 mm f/1,2 R APD nebo Nikon AF DC-Nikkor 135 mm f/2D a Nikon AF DC-Nikkor 105 mm f/2D.

Činská společnost s názvem Anhui ChangGeng Optical Technology Company Limited již dříve představila objektivy Laowa 60 mm f/2,8 Macro 2:1 (ano, správně 2:1) a také Laowa 15 mm f/4 Shift Macro 1:1 (ano shift objektiv 15 mm). Není to tedy pro ni nějaký nový vstup na trh.

A protože se svět globalizuje, a spousta z nás už zakusila nějaké nákupy na aliexpress, alibaba apod., kdy poštovné dotuje čínská vláda, tak se možná dočkáme toho, že velice brzy zde budou silné tlaky na zavedené značky z hlediska ceny.

Je tady samozřejmě riziko nekvality, profesionál jen těžko může spoléhat na takové importy, ale pro spoustu zákazníků/fotografů tohle může být cesta, jak se dostat - třeba na začátku kariéry - k levným světelným objektivům za přístupné ceny.

Na závěr musím upozornit naše čtenáře, že fotografie jsou z neoficiálních zdrojů, jelikož asijské firmy většinou neposkytují servis médiím. Ale pokud jsou snímky opravdu z objektivu Laowa STF 105 mm f/2 pravé, kreslí to velice slušně.

Cena se odhaduje 650 liber (cena cca 22 700 Kč).

Objektiv Objektiv Laowa 105 mm f/2 STF

Objektiv Objektiv Laowa 105 mm f/2 STF

Objektiv Objektiv Laowa 105 mm f/2 STF

Objektiv Objektiv Laowa 105 mm f/2 STF

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.